‘Maak je huis mooi met gemalen schoenen en stukjes koelkast’: dat was de intrigerende titel van de workshop die ik op 2 februari 2024 op de Verbazisschool WOW gaf over duurzaam interieurontwerp.
We bespraken wat duurzaamheid nou eigenlijk betekent, dat het niet altijd zo zwart-wit is en welke dilemma’s we allemaal weleens ervaren bij het maken van keuzes in de winkel. Wat hernieuwbaar en gerecycled betekent. Dat ‘gaat lang mee’ niet altijd betekent dat mensen iets ook echt lang houden, en dat het dan dus ook een stuk minder duurzaam wordt. De kinderen dachten goed mee: ‘is het dan ook duurzaam als mijn kat 20 jaar oud wordt?’, ‘als iemand uit China zo sterk was dat hij een product naar Nederland kon gooien, dan was het vervoer juist heel duurzaam!’ en ‘eerlijk gezegd denk ik hier helemaal nooit over na als ik iets koop, maar dat ga ik nu wel doen!’
Maar wat de kinderen toch wel het aller-, allerleukst vonden was het grote ‘raad het materiaal’-spel. Ik had zo’n 40 materiaalstalen meegenomen, en kaartjes met foto’s van de grondstoffen. Matchen maar! Dat leverde soms verbazing op (‘dit is gewoon LETTERLIJK het materiaal van mijn schoen!’), soms verwarring (‘hóe kan dit gemaakt zijn van een plant??’) en heel veel voldoening (‘ik wil ze allemaal aanraken, dit is zoooo satisfying!’).
Ik vond het superleuk om te doen. En de kinderen? Die waren het er helemaal over eens dat je voor een mooi huis écht niet de aarde hoeft te verpesten.